Bouwbedrijf Kremer en Zonen B.V.

Laatste nieuws

Actuele bouw berichten, bouwinformatie en bouwnieuws uit en van de bouwwereld.

Klachten aardbevingsschade verdriedubbeld

By / Nieuws / Reacties uitgeschakeld voor Klachten aardbevingsschade verdriedubbeld

Het aantal klachten over de afhandeling van aardbevingsschade is vorig jaar bijna verdriedubbeld. Kwamen er in 2013 bij de Onafhankelijke Raadsman Gaswinning 116 meldingen binnen, in 2014 liep dat aantal op tot 315.
De slachtoffers van aardbevingsschade klagen over een slechte communicatie met de NAM, verantwoordelijk voor de gaswinning. Bovendien zijn zij niet te spreken over de voortvarendheid waarmee hun claims worden opgepakt en afgehandeld. Vier op de tien gedupeerden klagen daarover.

Dat stelt de Onafhankelijk Raadsman, Leendert Klaassen, in zijn jaarrapportage, die hij maandag heeft aangeboden aan minister Kamp (Economische Zaken). Volgens hem is er vorig jaar een flink aantal complexe, langlopende zaken ontstaan.

Door de impasse in de afhandeling zijn de verstandhoudingen verstoord. Klaassen is in april 2013 aangesteld om klachten over de schadeafhandeling te beoordelen en desgewenst te bemiddelen.

Psychosociale druk

De klachten zorgen blijkens het rapport in sommige gevallen voor psychosociale druk, stress en gevoelens van onmacht bij de melders. Veelgenoemde ergernissen zijn een onvoldoende empathische bejegening bij het uiten van klachten en het stellen van vragen, en het niet-reageren op e-mails en telefoontjes. Verder is het intrekken van eerder gedane toezeggingen een steen des aanstoots.

Klaassen zegt dat de zakelijke houding van de NAM bij de schadeafhandeling leidt tot ongenoegen. ”De schadeafhandelaars en taxateurs doen hun best, maar ze bekijken de problemen met te weinig gevoel voor de omstandigheden”, constateert Klaassen. ”Dat moet beter en minder technisch.”

Volgens de ombudsman voor schademeldingen worden de gevoelens van de gedupeerden onderschat. ”Die gevoeligheid voor onrecht bij aardbevingsschade is bij de gedupeerden sterk ontwikkeld. Veel mensen zijn door die schade getroffen in hun persoonlijke levenssfeer en hun veiligheidsbeleving”, verduidelijkt Klaassen. ”De goede wil bij de NAM is er, maar het vijandbeeld bij de getroffenen is groot.”

De meeste klachten zijn afkomstig uit Loppersum, gevolgd door Eemsmond en Delfzijl.

Door: ANP